Alt du trenger å vite om fadderuka

Det nærmer seg nå at mange skal begynne studentlivet for aller første gang, og det starter for de aller fleste med fadderuken. Noen gleder seg til fadderuka, mens andre synes det er skummelt og gruer seg.

Uansett hva du gjør så har vi her samlet alt du trenger å vite om fadderuka 🌸

 

Hva er egentlig en fadder?

En fadder er en student som er på sitt andre år eller mer (som oftest på samme studie som deg), som har lyst til å hjelpe nye studenter med sin studiestart. En fadder skal hjelpe deg med å bli kjent med studiestedet, byen, medstudenter, og rett og slett svare på alt du lurer på. 

Dette er en person du absolutt bør stille masse spørsmål for denne personen sitter både med erfaring og kunnskap om emnene, pensum, selve studiet, hva som er vanskeligst, om foreleserne, og mye om skolen!

 

Hva går fadderuka ut på?

Fadderuka er rett og slett din velkommen og inngang til studentlivet - og formålet er at du skal bli kjent med skolen, byen og medstudenter før studiet kommer skikkelig i gang. Fadderuka varer noen steder i hele 2 uker, mens andre steder kun 1 uke. 

Du blir satt i en faddergruppe helt tilfeldig med flere andre av dine medstudenter, og det er gjerne 1 til 2 faddere som har ansvar for dere. 

Som regel starter fadderuka med et stort arrangement hvor alle ønskes velkommen og det er ofte en konsert.

 

Hva skjer i fadderuka?

Hva som skjer i fadderuka varierer veldig både fra sted til sted, og skole til skole. Det er ofte et stort program med aktiviteter og arrangementer som er satt opp av fadderstyret og universitetet, som du kan delta på. Det holdes også mindre arrangementer for de ulike fakultetene og utdanningene. Hva du velger å delta på er helt frivillig, men faddergruppene vil gjerne planlegge å dra på det aller meste slik at du kan få med deg alt!

Aktiviteter og arrangementer som skjer kan gjerne være omvisning i byen og på universitetet, rebusløp, konserter, fester og vors, pub til pub, leker, filmkvelder, grilling, quiz, temafester, konkurranser, forelesninger og ulike kurs. 

 

Hvorfor er fadderuka viktig?

Å delta på fadderuka er viktig fordi dette er en god sjanse for deg til å bli kjent med og møte andre studenter, både på ditt studie og på universitetet. Dette vil danne grunnlag for resten av studiet når det skal dannes kollokviegrupper og vennskap.

I tillegg er det en gøy måte å lære byen å kjenne!

Det er viktig å være klar over at fadderuka inneholder en del alkohol og fester, men at det er ingen krav om at du skal være med på dette. Fadderuka skal i hovedsak bare være en gøy uke der man gjøre ulike aktiviteter, møter og blir kjent med nye mennesker, og får mer informasjon om studiet, byen og området!

 

MER INSPIRASJON