Noe av det viktigste du kan gjøre som student er å lage et budsjett og holde oversikt over økonomien din. Det er mange utgifter og kanskje mer variable inntekter som student, og det er derfor veldig viktig at man lærer seg å holde oversikt og kontroll på egen økonomi.
Med et budsjett kan du få oversikt over hvor mye penger du har å bruke og hvordan du skal bruke pengene dine. Men hvordan setter du egentlig opp et budsjett?
Vi deler steg for steg hvordan du kan sette opp et studentbudsjett her - og husk at vi selger en budsjett blokk som er perfekt for nettopp dette 😎
1 Få en oversikt over inntekter
Når du skal sette opp et budsjett for aller første gang starter du med å få en oversikt over inntektene dine. Dette kan være stipend og lån, deltidsjobb eller støtte hjemmefra.
2 Hva er dine faste utgifter?
Deretter kartlegger du alle faste utgifter du har. Faste utgifter er f.eks. leie, strøm, internett, transport (kollektivt, månedskort), mobiltelefon, forsikring, semesteravgift, abonnementer og annet. Faste utgifter vil si utgifter som du vet at du betaler fast hver måned.
3 Trekk fra
Trekk fra alle disse faste utgiftene fra månedsinntekten din. Da ser du hvor mye du har igjen til andre mer variable utgifter som feks. mat, fritid, shopping, husholdningsartikler, sparing, og annet.
4 Lag et budsjett på variable utgifter
Nå når du vet hvor mye penger du sitter igjen med etter at du har betalt alle de faste utgiftene, kan du sette opp hvor mye du skal bruke på de ulike andre utgiftene.
Det er lurt å sette seg en maksgrense på hva du skal bruke på de ulike variable utgiftene. Bestem deg for hvor mye du skal bruke på mat denne måneden, og hvor mye du har ekstra til andre ting som middag ute eller shopping.
Hvis du er usikker på hva dine variable utgifter kommer til å være kan et tips være å gå inn i nettbanken din og se hva du har brukt penger på de siste månedene.
5 Bruk budsjettet og hold deg til det
Når budsjettet er laget er det viktig at du holder deg til det - det er sånn du sparer penger og får studielånet til å vare litt lenger.
6 Sett deg et mål
Etter at du har benyttet deg av et budsjett noen måneder kan det være lettere for deg å se hvilke utgifter som er nødvendige, og hvilke som er unødvendige og som du kan skjære ned på.
Det gir deg også muligheten til å sette deg mål for økonomien din. Sett deg et mål som gir det motivasjon til å opprettholde budsjettet. Det kan f.eks. være å spare en viss sum i måneden, spare opp til noe som skjer, kutte forbruket på shopping i måneden, eller bruke mindre penger på mat i måneden. Da har du noe å strekke deg etter og det kan gi en liten motivasjon som gir deg mer lyst til å være flink og smart med økonomien din.