Mental helse og planlegging

Juletider og et nytt år kan være perioder med stress, usikkerhet, press og forventninger. Det er press og forventninger om et nytt år, et nytt meg. At alt skal bli bra og perfekt i det nye året, og at alle nyttårsforsettene skal nås. Det kan være slitsomt og energi-krevende. Det er fort å havne i en dårlig periode mentalt. Vi har selv vært der. Mental helse er ekstremt viktig og noe vi i Aveluna har lyst til å prøve å være med på å bedre på vår måte 🤎 

Så la oss dele med dere hvordan planlegging og strukturering kan bidra positivt til vår mentale helse 🧠

 

- Du får mer tid til det du vil: du bruker mye mindre tid på å gjøre ting når du har planlagt det godt og vet hva du skal gjøre. Å få mer tid til det du vil gir deg større frihet, tid til å lade batteriene, og gjøre det som gir deg energi og får opp humøret. Det er så viktig å få mest mulig ut av dagene, men det betyr ikke at det eneste du skal er å jobbe eller lese på studiene. Hvis du planlegger dagene dine, får du vært mer effektiv og får unna gjort de kjedelige tingene raskere, slik at du får mer tid til det som er bra for deg. Og det er bra for din mentale helse 🤍

- Du unngår usikkerhet: hvis du blir stresset og usikker er det mest sannsynlig fordi du ikke har planlagt godt nok. Og når du må skyndte deg og er stresset, er du ikke den beste versjonen av deg selv, hverken for deg eller andre. Planlegger du dagene til punkt og prikke, unngår du denne usikkerheten. Selv om uanmeldte ting kan oppstå, vil du fortsatt ha mer kontroll enn hvis du ikke hadde planlagt.

- Det oppstår forutsigbarhet: at ting er forutsigbart og kontrollert er godt for vår mentale helse. Kaos og uforutsigbarhet er det verste, og det som gjør at vår mentale helse gradvis blir verre og verre. Når du planlegger dagene dine vet du hva som skjer i løpet av dagen og vet akkurat hva du skal gjøre, når. Noen ganger når det er kaos oppe i hodet, kan det være godt å ha litt forutsigbarhet i hverdagen slik at det er mindre overveldende. 

- Du blir mindre overveldet: når du føler du har en million ting å gjøre er det overveldende og fører til negative tanker og at ting ikke blir gjort, fordi du er for overveldet til å sette i gang. Det å skrive en liste på alt du må gjøre og prioritere denne listen slik at du gjør det som er viktigst, er en game changer. Det gir deg kontroll, og selvsikkerhet.

- Gir deg en pause fra tankene: negative og håpløse tanker surrer konstant rundt i hodet når din mentale helse er dårlig (disse tankene stemmer ikke forresten, du er fantastisk, unik og sterk 🥺), og derfor kan det å fokusere på noe annet være både lettende og godt. Når du setter av tid til å planlegge fokuserer du på noe annet, og det er enklere å glemme de dumme tankene i en periode. Og, det at du får kontroll i hverdagen og har en plan, kan få deg til å føle deg bedre om deg selv, noe som kan bidra til å bedre din mentale helse. Vi mennesker liker å bruke begrepet ond sirkel, men her i Aveluna har vi skikkelig tro på en god sirkel 🤍

- Hjelper deg med å feire seiere: det å se en nesten eller helt krysset ut liste på slutten av dagen er verdens beste følelse. Da føler man seg SÅ bra og vellykket. Har du en dårlig periode er det lett å glemme å gi deg selv en klapp på skuldra, men når du planlegger og faktisk ser det på papir at du har faktisk gjort litt i løpet av dagen, er det enklere å huske på å være fornøyd med seg selv. Noe som kan motivere til en enda bedre dag, neste dag. 

- Gir deg mestringsfølelse: det å sette seg mål og nå dem, kan kanskje for noen være piece of cake, men for noen med dårlig mental helse, kan det være ekstremt vanskelig og en stor oppgave. Det å klare å nå målene for dagen er en stor seier, og kan hjelpe deg med å tenke litt mer positivt og få noe godt ut av dagene. 

- Gjør det enklere å ha en sunn og fin hverdag: planlegger du dagene dine er det større sjanse for at du gjør ting som er bra for deg. Enten det er å gå tur, gjøre fine hobbyer, møte noen, eller spise godt, så er alt lettere å få til når det planlegges og du har det som mål. Det blir mindre sjanse for at dagen kastes bort med at du føler deg dårlig.

- Det gjør deg lettere til sinns: å være forberedt og ha nogen lunde kontroll reduserer angst, stress, sen jobbing, og usikkerhet. Dette gjør deg lettere til sinns, og kan gjøre det enklere for deg å være positiv og fokusert, noe som igjen er ekstremt viktig for en bedre mental helse. Det gjør det enklere å bli inspirert, motivert, og et gladere menneske. Aldri undervurder effekten av kontroll og planlegging!

 

 

Det at vi sier at du bør planlegge, er så klart lettere sagt enn gjort. Vi er fullt klar over at det kan være overveldende og utenkelig, men vi har et tips til deg 🤍

 

Bruk STOP metoden hver morgen for å planlegge dagen din på en litt mindre overveldende måte. Når du har en oppskrift å følge til hvordan du skal planlegge dagen din, kan det være enklere å gjennomføre!

S - stopp: ikke gjør noe. Sett deg ned et sted og bare ikke tenk. Noen ganger er det fort å bare sette i gang med noe, men det er lurere å bare stoppe opp først.

T - trekk pusten: fokuser på å puste. Ta gode lange pust, helt ned i magen. Kjenn hvordan magen reagerer på pustingen. Gjør dette helt til du føler deg klar til å gå videre.

O - observer: legg merke til tankene dine, men ikke gjør noe helt enda. Still deg selv spørsmål som

"Hva er det viktigste jeg må fokusere på i dag?"

"Hvordan vil jeg at dagen min skal se ut?"

"Hva kan være vanskelig i dag?"

P - planlegg: skriv ned svarene på spørsmålene du stilte deg selv. Skriv ned møter, timer og andre ting du må huske på for dagen. Skriv ned ALT du kommer på som må gjøres eller du vil gjøre. Hvilken er den viktigste tingen å få gjort? Er det noe jeg kan utsette? Prøv å se for deg hvor lang tid hvert gjøremål vil ta. Lag en tidsplan for dagen. Hva skal du gjøre, når?

Ta tid til slutt til å se over planen for dagen. Er det for mye? Er det for lite? Er det noe annet du heller vil gjøre? 

 

Som sagt, for noen kan dette være selvforklarende, men noen vil trenge denne steg for steg metoden for å planlegge og kjenne på en mestringsfølelse! 

Vi i Aveluna heier på deg ,og åpenhet og fokus rundt mental helse 👏🧠🕊

MER INSPIRASJON