Eksamensperioden nærmer seg med stormskritt 🤯 Det er for mange en stressende periode med kaos og lange dager. Jeg har selv hatt en del eksamensperioder nå og føler jeg har fått god erfaring med hva som funker og hva som er viktig. Under her finner du derfor mine aller beste tips til hvordan gjøre eksamensperioden mer produktiv, behagelig og resultatgivende 🥳

 

 

1 Gå ut i fra læremålene til hvert kapittel og til hvert emne

Pensum er stort og overveldende, så et sted jeg liker å starte er ved å bare gå ut i fra læremålene og notere ned svar til dem. Da får man et godt overblikk over hovedpoengene og hva som er lurt å huske.

2 Lag flashcards

Å bruke flashcards er 100% den mest effektive læremetoden jeg vet om. Skriv ned spørsmål og svar, ut i fra pensum, og quiz deg selv til du føler det sitter. Husk på å ikke spørre spørsmålene i akkurat samme rekkefølge hver gang, for da er det fort å bare memorere rekkefølgen, også har du egentlig ikke lært det på ordentlig. Så varier litt på rekkefølgen av spørsmålene for å gjøre det litt vanskeligere for deg selv, men bedre i lengden.

3 Lag en plan

Når skal du begynne å øve til eksamen i det emnet? Hva må du gjøre? Hva skal du øve på? Hvilke dager skal du gjøre det?

Ha en god plan slik at du får brukt tiden mest effektivt og vet akkurat hva du skal gjøre.

4 Forklar stoffet til andre

Se om du kan få noen til å høre deg i stoffet. Enten det er en venn, medstudent eller familiemedlem. Hvis du ikke har noen tilgjengelige så er et godt tips å late som du forklarer det til noen. Bare det å snakke høyt ut i lufta og late som du prøver å lære det bort, er faktisk mer effektivt enn du skulle trodd.

5 Varier hvor du jobber

Sitter du ett sted for lenge, altså dag inn og dag ut, vil det stedet bli demotiverende og lite inspirerende. Det å bytte miljø der du jobber er bra for både motivasjonen og inspirasjonen, og kan gi deg et nytt kick til å jobbe bedre. Bytt på ulike steder i hjemmet ditt, men prøv deg også litt på biblioteket eller skolen, hos en medstudent, eller på en rolig kafé.

6 Vær kritisk

Det er ikke nødvendig å henge deg opp i alle detaljer. Det har du hverken kapasitet eller tid til. Fokuser kun på det nødvendige. Prøv å forstå hva som er hovedpoenget og sørg for at du kan det 100 prosent.

7 Prøv deg på tankekart

En aktiv læremetode som får deg til å se hvordan alt henger sammen og hva som hører til hva. Se om du klarer å lage en slik oversikt over et spesifikt kapittel, ett tema eller hele emnet. Det kan få deg til å forstå det bedre, og huske bedre!

8 Forbered deg på eksamensformen

Skal du drøfte? Gjør research og se hva som kreves til god drøfting og hvordan man bør gjøre det. Skal du argumentere? Søk opp tips til hvordan gjøre det bra.

9 Gå ut fra forelesninger

Hvis du går ut i fra det som står i læremålene og kombinerer det med det som står i forelesningene (forhåpentligvis er det mye av det samme), så ligger du veldig godt an til å få med deg det du trenger.

10 Hør med dine medstudenter om hva de fokuserer på

Det er alltid lurt å høre med andre om hva de fokuserer på, for det kan hende de har fått med seg noe du ikke har gjort, eller har et annet syn på hva som er viktig. Også lurt å høre hva de tror kommer på eksamen!

11 Ta tid til å koble av

Den følelsen de aller fleste assosierer med eksamensperioden er stress. Vi stresser hele dagen lang og glemmer ofte å slappe av. Det er førjulstiden, og den må også nytes. For at du skal ha det best og gjøre det best på eksamen, er det også viktig at du kobler litt av og gjør ting som får deg til å føle deg glad.

12 Gi deg selv belønninger

Gjør studiedagene litt bedre og mer motiverende ved å belønne deg selv for jobbinga. Det kan være å gi deg selv belønning for å ha gått gjennom et kapittel, eller en belønning på slutten av dagen for en produktiv dag. Belønn deg selv med det som gjør deg glad, og får deg til å føle at jobbinga var verdt det!

13 Husk at du er mer enn en eksamenskarakter

Ikke stress altfor mye med eksamen. Det er urettferdig at vi skal evalueres for all vår harde innsats basert på kun en test som vi kan være uheldige med. Ofte sitter man igjen med følelsen at du ikke fikk vist alt du kunne. Men husk at en eksamenskarakter definerer ikke deg eller innsatsen din. Det viktigste er at du føler deg fornøyd med semesteret og egen innsats, og at du føler du har fått noe ut av det som du kan bruke i praksis

 

Masse lykke til, jeg heier på deg!!

- Klem fra Oda, @odastuderer


Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Vi elsker fargelegging for avkobling og inspirasjon🌷 Les om noen av fordelene i dette innlegget. 
Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Her deler vi hvordan du kan bruke en notatbok til å bedre din psykiske helse i anledning Verdensdagen for psykisk helse.