Studiestart nærmer seg og for noen betyr det starten av studentlivet, mens andre returnerer til et nytt semester. Uansett har vi samlet våre beste tips til hvordan du bør forberede deg! 💌

 

1 Betal semesteravgift og registrer deg for semesteret

Semesteravgiften må betales før du kan søke om lån og stipend fra Lånekassen så dette er det lurt å være tidlig ute med. Semesteravgiften kan betales gjennom Studentweb for de aller fleste. Ikke vent med å betale denne, fordi jo tidligere du gjør det, jo raskere får du lån og stipend. Summen denne er på varierer fra skole til skole, men den ligger gjerne på et sted mellom 500 og 3 000kr. Denne må betales innen 1. september!

Du må også huske å registrere deg på Studentweb til semesteret. Det betyr at du bare bekrefter utdanningsplanen din og sjekker at adresse og annen informasjon stemmer. 

 

2 Søk om lån og stipend

Søk om lån og stipend fra Lånekassen med en gang du har registrert deg for semesteret og betalt semesteravgiften. Igjen, ikke drøy dette. Dette kan du gjøre med en gang du har fått tilbud om studieplass!

 

3 Planlegg å delta på fadderuka

Fadderuka er for noen tidenes høydepunkt, men for andre er det stress og skummelt. Vi er alle nervøse før studiestart så husk at du er ikke alene om å eventuelt grue deg. Vi vil uansett anbefale å delta på fadderuka - det er her du blir bedre kjent med skolen, medstudenter, byen og studentlivet!

Om festingen og å møte opp hver dag ikke er noe for deg så prøv hvert fall å delta noen av dagene, spesielt første dagen!

 

4 Les gjennom all informasjon

Før studiestart er det mye informasjon som sendes ut via epost og skolens hjemmeside. Sørg for at du bruker tid på å lese igjennom alt og sette deg inn i dette. Her ligger det ofte informasjon om hva du konkret må gjøre før semesteret starter, spesielt med tanke på semesterregistrering, studentbevis og innlogging. 

 

5 Sett deg inn i pensum

Vanligvis trenger du ikke å kjøpe alle bøker som er satt opp som pensum, men det kan uansett være bra å få en oversikt over hvilke bøker som er pensum og hva som egentlig er pensum. Et tips er å dra en tur til skolens bokhandel eller bibliotek og finne bøkene som er pensum i hvert emne - bla gjennom de og se litt hva emnene skal handle om og gjør deg kjent med bøkene! 

Du trenger ikke å kjøpe alle bøkene nye med en gang heller - det er flere studenter som velger å låne fra biblioteket, kjøpe sammen med andre medstudenter og dele på bøkene, eller kjøpte brukte bøker. På Finn og Bookis er det mange pensumbøker å få tak i til en litt billigere penge enn å kjøpe ny.

 

6 Gjør deg kjent med skolen og området

Noen dager før studiestart er det lurt å gjøre deg kjent med området rundt skolen og selve skolen. Hvordan finner du frem til skolen? Må du ta buss, i så fall hvilken må du ta? Hvilken vei er raskest? Hvilket rom skal du ha forelesning i? Hvor ligger dette rommet? 

Alt slikt er lurt for å minimere stressnivået på din første dag. Tips: Mazemap er en app med kart over de fleste universiteter i Norge. Disse er gull verdt til å finne frem til forelesningsrommet eller til å bli litt bedre kjent med skolen. 

 

7 Bli med i Facebook grupper

De fleste universiteter har egne Facebook grupper og sider du kan bli med i. Her er det mye god informasjon og få, samt du kan få svar på ting du lurer på. Et tips er at de aller fleste universiteter eller utdanninger også har egne grupper for salg av pensumbøker - bare søk opp ditt universitet eller din utdanning + kjøp/salg av pensumbøker!

 

8 Sett deg inn i timeplanen

Noen uker før studiestart vil timeplanen ligge tilgjengelig - sørg for at du setter deg inn i denne og lager en oversikt over hvilke dager du har forelesning og hvilke tidspunkter. Her kan du også se forelesningsrommet og navn på foreleser. 

 

9 Sikre deg adgangskort/studentbevis

Studentbeviset er en veldig viktig nøkkel for deg å ha i studentlivet. Dette brukes i noen tilfeller som adgangskort slik at du får tilgang til campus og det brukes på biblioteket for å låne bøker, skrive ut og kopiere. Det er også kjekt fordi det kan gi deg rabatter på transport, diverse restauranter eller andre steder. All informasjon om studentbeviset og hvordan du får tak i det finner du på hjemmesiden til universitetet ditt!

 

10 Ha det gøy!

Å starte på livet som student er spennende og noe helt nytt - og mest av alt, det er en gøy periode i livet. Sørg for at du ikke bare synes det er stress og skummelt, nyt det litt også. Det er veldig mange som ser tilbake på studentlivet med savn, så husk å nyt det for tiden går veldig fort!


Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Vi elsker fargelegging for avkobling og inspirasjon🌷 Les om noen av fordelene i dette innlegget. 
Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Her deler vi hvordan du kan bruke en notatbok til å bedre din psykiske helse i anledning Verdensdagen for psykisk helse.