Det kan være vanskelig å begrense utgiftene som student, og ikke minst så er det vanskelig å klare å spare penger. Men ved å gjøre diverse endringer eller små grep her og der, så vil du klare å spare litt hver måned. 

Her kommer tips til hvordan du kan spare penger som student, og hvordan du kan begrense pengebruken 🤑

 

Mat

Mat og små impulskjøp er gjerne der vi bruker mest penger. For å unngå å bruke masse ekstra penger på mat i måneden bør du sette opp en ukentlig matplan. Skriv opp hva du skal spise den kommende uken, se på de ulike tilbudene, og planlegg hva du skal spise til lunsj på skolen slik at du kan ha med deg mat hjemmefra. 

 

Ha en jobb

Det er vanskelig å leve kun på pengene fra Lånekassen etter at du har betalt alt av faste utgifter. Derfor kan det være lurt å jobbe ved siden av i en deltidsjobb. 

 

Betal regninger så fort som mulig

Prøv alltid å betale diverse regninger med en gang du får de hvis du har mulighet til det. Det er så fort at man glemmer det og plutselig sitter du der med et kjipt purregebyr. Det kan være lurt å sette opp en e-faktura eller avtalegiro slik at beløpet trekkes automatisk og du sikrer at det alltid blir betalt innen fristen. 

 

Begrens strøm og mobilforbruk

Vær bevisst på strøm og mobilforbruk slik at du ikke ender opp med ordentlig dyre regninger. Gjør research og se om du kanskje bør bytte leverandør for å få det enda billigere. 

 

Vær prisbevisst 

Se på prislappen før du kjøper og handle ut i fra tilbud. Et tips er appen «eTilbudsavis» der du kan se tilbudsavisene til alle matbutikker den kommende uken. De fleste butikker har også en 50% hylle der de selger mat til redusert pris!

Sjekk også ut TooGoodToGo appen for billigere mat. 

Ta med deg lunsj hjemmefra og ha en god vannflaske som holder vannet kaldt og som frister deg til å heller drikke vann enn å kjøpe drikke. 

 

Planlegg mathandelen

Et godt tips er å ukeshandle mat for hele uka. Det kan enten være mandag - søndag, eller kanskje er mandag - fredag litt mer overkommelig. Da unngår du de småturene på butikken som gjør at du impulskjøper, og du handler mer smart. Det lønner seg å handle sjeldent og mye av gangen!

Lag også en handleliste før du går på butikken. Hvis du ikke vet hva du skal ha så er det veldig fort å raske med seg mer enn man egentlig trenger. Så lag en god handleliste på alt du trenger før du drar i butikken, og handle kun det som står på lista!

 

Spar litt hver måned

Det kan være vanskelig å spare når man er student men husk at litt er bedre enn ingenting. Det er alltid lurt å opparbeide seg en liten buffer i tilfelle noe uforutsett skjer. 

Istedenfor å sette inn store summer hver måned på sparekontoen, kan du starte med å bare sette inn et lite beløp hver måned. Etter hvert vil sparekontoen bygge seg opp, og du vil kanskje sette inn mer og mer for hver måned. 

 

Lag mat for flere dager

Lag mat for flere dager og vær flink til å spise opp rester. Dette kan også hjelpe deg til å ta med mat hjemmefra, fordi da har du noe som bare trengs å varmes opp eller noe som allerede er klart til å spises. 

Og husk at mat kan fryses og spises senere. Ikke glem fryseren din heller - der ligger det ofte mer enn man husker og det kan være lurt å ta utganspunkt i hva du har i skuffer, skap og fryser når du skal planlegge ukeshandelen. 

 

Arranger byttekvelder med venner

Inviter noen venner og arranger en koselig byttekveld, der dere bytter klær eller andre greier. Da slipper du denne utgiften på klær, støtter gjenbruk som er bra for miljøet, og får en koselig sosial kveld. 

 

Sett opp egne kontoer

For noen vil det være lettere å holde seg til budsjettet hvis man har flere ulike kontoer til de diverse utgiftene. Det vil si at du f.eks. har en egen matkonto der du overfører alle pengene som du skal bruke på mat i måneden, en regningskonto der du overfører pengene som skal gå til å betale diverse regninger og abonnement, en sparekonto der du overfører den summen du ønsker å spare hver måned, og/eller en kontor for fritid og moro der du overfører penger som du kan bruke på fritid, shopping og annet gøy i måneden. 

Et tips er å ha et eget matkort også slik at du bruker et eget kort når du handler mat!

 

Fordel pengene utover semesteret

I august og januar får studenter et høyere beløp i lån og stipend enn resten av året. Det kan bli fristende å bruke alle disse pengene med en gang, men aller helst bør du fordele de eller spare på de til senere i semesteret. Det kan for eksempel være lurt å sette noe på sparekontoen, noe til matkontoen og noe til fritid. 

Husk at disse pengene også skal brukes til å kjøpe pensumbøker og andre ting du trenger til semesteret!

 

Utnytt studentrabattene

Det finnes masse studentrabatter der ute på alt mulig. Alt fra kollektivtransport, treningssenter, og tannlege, til klesbutikker, restauranter og frisører. 

Bruk f.eks. studenttorget.no for å få en god oversikt over alle tilbudene. 


Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Vi elsker fargelegging for avkobling og inspirasjon🌷 Les om noen av fordelene i dette innlegget. 
Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Her deler vi hvordan du kan bruke en notatbok til å bedre din psykiske helse i anledning Verdensdagen for psykisk helse.