Oda's beste eksamenstips

Eksamensperioden er hektisk og overveldende, med mye pensum som skal pugges - derfor har Oda samlet hennes beste eksamenstips for å hjelpe deg litt på veien til en god eksamenskarakter 💚

 

Lag en god plan

Sett deg ned før eksamensperioden og lag en oversikt over hva du må gå gjennom, øve på og se på av pensum, oppgaver eller tidligere eksamensoppgaver til hvert emne. Da blir det lettere å lage en god plan for hver uke.

Sett deg ned før hver uke og lag en ukesplan for hva du må gå gjennom, hvilke dager du skal gjøre det, og ikke minst, hva som er viktigst å få gjort både for uken og for hver dag. Prioriter hvilke emner som er viktigst å gå gjennom den uken, samt hvilke oppgaver. Hva har du mest kontroll på, og hva må du øve litt ekstra på? 

Sett deg også ned kvelden før eller hver morgen og skriv en ordentlig to do liste for dagen. Hva skal du gjøre? Hva er viktigst at du gjør først? Når skal du jobbe med hva? Del også gjerne større oppgaver til flere små. For eksempel, istedenfor å ha «gå gjennom kapittel 10» så kan du ha «skumles kapittel 10», «noter ned hovedtemaer og korte forklaringer på hver», «beskriv hovedbudskapet», «gjør oppgaver til kapittelet», og «lag flashcards til kapittel 10». På den måten er det litt lettere å starte, samt du får flere ting å krysse av på listen som gir mestringsfølelse og motivasjon. 

Å ha en konkret plan kan hjelpe deg til å unngå å utsette, samt gi mindre stress og større sjanse for produktive dager. 

 

Se på tidligere eksamensoppgaver

Dette tipset har du nok hørt før, men det er virkelig så viktig. Jeg har mistet oversiktet over hvor mange ganger jeg har blitt sjokkert over hvor lik årets eksamen er som tidligere eksamener, og angrer like mye hver gang på at jeg ikke fokuserte mer på de. 

Se hvilke temaer og punkter som tidligere eksamensoppgaver vektlegger. Er det et mønster? Hvilke type oppgaver er det? Er det noe du må øve på når det kommer til oppbygging av tekst? Og skriv gjerne ned eget svar på spørsmålene fra de tidligere eksamensoppgavene og øv på dette. Det skjer ofte at samme type spørsmål og tema går igjen, og hvis du forbereder deg godt, så vil du kunne svare på det veldig lett. 

 

Gi deg selv belønning

Selv om eksamensperioden skal inneholde pugging, øving, lesing, skriving og mer pugging, så er jeg sterk tilhenger av at man må ha belønninger og pauser for å være produktiv. Gi deg selv belønning etter at du har enten fullført to do listen eller krysset av noe. Det kan være en sjokolade, en episode av favorittserien, en god lunsj, en tur, en dusj, et glass bruss - you name it!

Husk også å ta fridager eller hvert fall frikvelder. Det er så viktig å fylle på med energi og motivasjon under eksamensperioden, og derfor er det viktig å også gjøre ting som er gøy og ting som gir deg energi. 

 

Jobb variert

Vi har alle kanskje en eller to studieteknikker som passer best for oss, og som vi lærer mest av. Så absolutt, jobb på den måten du lærer best hvis det funker for deg!

Men jeg tror også det er lurt å variere litt hvordan man øver og leser under eksamensperioden. Hvis du kun leser og noterer rett av fra kapittelet, så vil det både bli kjedelig og demotiverende i lengden, samt kanskje gjøre at du bruker lenger tid på å lære deg noe. 

Jobb i studiegrupper eller diskuter med andre, skriv sammendrag med egne ord, snakk høyt til deg selv om temaet, lær bort til familie eller venner, lag flashcards eller tankekart, lag egne tester til deg selv, gå gjennom tidligere eksamensoppgaver, eller gå gjennom tidligere forelesninger. 

 

Sjekk alltid hva du har lært underveis

Etter at du har gått gjennom et kapittel, gått gjennom en eksamensoppgave, eller gått gjennom et tema - sjekk alltid at du kan det du har lært. Forsøk å forklare det du nettopp leste eller lærte med egne ord, uten å se på fasit. Her kan du for eksempel bruke flashcards.

På denne måten sørger du for at det setter seg ordentlig, og at du faktisk lærer noe. Det er veldig bra å teste seg for det kan faktisk gjøre at du husker det enda bedre når eksamen kommer. Ikke bare gå gjennom et tema og legg det vekk. Prøv å forklare det med egne ord og eventuelt skriv ned i et slags tankekart alt du nettopp lærte om det temaet. Se hvor mye du faktisk husket, fyll på med det du ikke husket, og prøv igjen senere eller neste dag. 

 

Noter underveis det du synes er vanskelig

Mens du løser en tidligere eksamen, svarer på oppgaver, leser et kapittel, går gjennom en forelesning, eller øver med flashcards - noter ned underveis det du sliter med å huske eller synes er vanskelig. På den måten unngår du å bruke tid på det mens du øver, men kan heller gå over det senere. 

Da vet du at alt som står på den listen må du øve litt ekstra på og bruke ekstra tid på! 

 

Masse lykke til i eksamensperioden!! 💚

MER INSPIRASJON