Å holde følge med skolearbeidet kan være vanskelig, tro meg, jeg vet. I denne artikkelen skal jeg derfor tipse deg, av egen erfaring, om hvordan du kan jobbe smartere, og ikke hardere. Altså hvordan du kan få mest ut av tiden, være produktiv og lære MASSE i samme slengen. Høres ikke det bra ut?

 

1 Planlegg dagene dine

Å planlegge enten dag for dag, eller uke for uke er alfa omega for en produktiv studiehverdag. Da vet du akkurat hva du skal gjøre, hvilke dager du skal gjøre det på, og når på dagen det skal gjøres. Dette øker produktiviteten din, og er med på å gjøre deg mer effektiv.

Personlig liker jeg best å planlegge uke for uke for da vet jeg akkurat hva jeg skal gjøre de ulike dagene i god tid i forveien. Sett deg ned enten dagen før eller hver søndag og skriv ned oversikt over forelesninger, eventuelle frister den uka, hva du må jobbe med, hvilke kapitler som er aktuelle, og konkret HVA du skal gjøre de ulike dagene.

Aveluna har ulike blokker som er perfekt for både dags- og ukesplanlegging. De finner du her.

2 Benytt deg av Pomodoro metoden

Sliter du med å holde fokus kan Pomodoro metoden være perfekt for deg. Metoden er som følger: Jobb i 25 minutter og ta pause på 5-10 minutter. For hver fjerde pomodoro (altså 25 minutter) tar du en lengre pause på 30 minutter. Denne metoden er effektiv fordi du skal kun fokusere på én aktivitet i løpet av de 25 minuttene. Du skal være hundre prosent fokusert på den ene tingen, og ikke la deg distrahere. Pausene er til for å gjøre det du trenger for å kunne opprettholde konsentrasjonen enda mer etterpå.

3 Ha oversikt over alt på ett sted

Det er mye å holde oversikt over som student og da hjelper det å ha all informasjon samlet på ett sted. Det vil si oversikt over alle forelesninger, innleveringer, obligatoriske oppgaver, fremføringer, læremål, læreplan, hendelser, samlinger, og eksamener. På den måten sørger du for at du ikke går glipp av noe, og enkelt kan finne frem til viktig informasjon raskt. Å ha full kontroll og oversikt gjør deg også mindre stresset!

Her vil jeg tipse om de to verktøyene jeg bruker for å holde oversikt. Notion, som er en plattform på nettet der du kan organisere ALT av informasjon og ha tilgang overalt. Og så liker jeg å ha en fysisk planlegger fordi jeg liker å notere ned ting for hånd, dermed er Aveluna sin studieplanlegger prima for dette.

4 Ha faste tider

Ha faste tider i løpet av dagen du jobber med skole. Dette skaper forutsigbarhet og øker sannsynligheten for at du klarer å være konsentrert og produktiv mens du jobber, fordi du har som vane å jobbe de timene på dagen. Sett noen faste timer i løpet av dagen hvor du jobber med skole, ut i fra egne preferanser og hva som fungerer best for deg. Personlig er jeg mest konsentrert på morgenen og dagen, så jeg liker å sette av 7 til 15 for skolearbeid. Da får jeg også ettermiddag og kveld til å gjøre akkurat det jeg har behov for. Men for deg fungerer det kanskje best med f.eks 12-19?

5 Ta pauser

Det er fristende å jobbe i ett sett hvis du føler deg produktiv og godt i gang. Men å ta pauser er mega viktig og nødvendig for å klare å jobbe lengre dager og mer fokusert over en lengre periode. Bruk pomodoro metoden, eller bare sørg for at du gir deg selv gode pauser ofte. Bruk disse pausene på noe som gir deg energi og som gjør at du får utløp for negativ energi og tanker. Kanskje det er en treningsøkt, en tur, meditasjon, lese eller se en serie, sove, lage en god lunsj, eller høre på litt bra musikk.

Personlig synes jeg Pomodoro blir litt for korte økter, så slik ser mine arbeidsøkter som regel ut: 40/45 minutter jobbing og 15/20 minutter pause. Dette er på optimale dager hvor konsentrasjonen er ganske bra. Noen ganger klarer jeg ikke å jobbe mer enn 20 minutter og tar da 10 minutters pause. Det gjelder å bare få et momentum og komme i gang! Litt er bedre enn ingenting 👏🏻

6 Lær på en aktiv måte

Er du en person som bare noterer og leser rett av boka? Og ikke noe mer? Vel, da er jeg her for å fortelle deg om AKTIV læring. Aktiv læring er ganske enkelt forklart å lære deg ting på en måte hvor hjernen din må jobbe for det, hvor du aktivt må tenke og prøve å hente frem kunnskap. Personlig lærer jeg best på denne måten. Jeg pleier å lage typ flashcards hvor du skriver spørsmål og fasit. Deretter tester du deg selv i dette uten å se på fasit og ser hvor mye du klarer. Her må hjernen hente kunnskap og informasjon og du må virkelig jobbe for å huske svarene. Det blir som at du lager en test eller quiz om temaet!

Andre aktive læremetoder er å lage tankekart hvor du prøver å tegne opp hvordan alt henger sammen og hva som hører med hverandre. Eller så kan du prøve å lese et avsnitt eller om et tema og gjenfortelle det med egne ord og formuleringer. Å bruke disse metodene er så mye mer effektivt enn passiv læring hvor du bare leser rett av.

7 Endre det fysiske miljøet

Jeg vet ikke med deg men hvis jeg blir sittende på samme sted dag ut og dag inn kan jeg fort miste produktiviteten og konsentrasjonen. Å endre det fysiske miljøet du sitter og jobber i er viktig for å opprettholde produktiviteten. Bare det å flytte skrivepulten din fra den ene siden av rommet til den andre kan gi deg ny motivasjon og inspirasjon til å jobbe. Du kan gjøre det så enkelt at du bare ommøblerer rommet der du pleier å jobbe eller bare flytter på et bord, eller du kan bytte litt på hvor du sitter. Bytt mellom hjemme, biblioteket, skolen, og kanskje en rolig kafe. Alt kan være med på å inspirere deg til å jobbe godt.

8 Gi deg selv belønninger

Er det en ting som får meg til å gjøre det jeg må så er det tanken på at det vanker en belønning hvis jeg gjør det. Vi mennesker elsker belønninger og gjør mye for å få det. Derfor kan det å love deg selv en belønning være et godt triks for å komme deg gjennom den to do lista. Belønninger kan være alt mulig, f. eks. en tur, å kjøpe noe du har hatt lyst på, en god middag eller lunsj, snacks eller noe god drikke, å kunne lese fra favorittboka, å kunne se en episode av favorittserien, å kunne få en kveld med gode venner, eller ha en spa kveld. Alt som motiverer deg til å gjøre det som må gjøres!

9 Utforsk studieteknikker

Det finnes utallige studieteknikker og metoder der ute og det kan være vanskelig å vite hva som fungerer best for deg. Her må du tørre å teste ulike teknikker. Og la meg si deg noe, det vil ta tid. Noen er så heldige at de finner en teknikk som fungerer skikkelig godt for dem raskt, men for de aller fleste kan det ta flere semestret. Jeg var mot slutten av mitt andre år når jeg fant ut av hvilke studieteknikker jeg lærte best av. Så utforsk nettet og test ut ulike metoder.

Den studieteknikken jeg bruker er å lage spørsmål og svar ut fra pensum og teste meg i disse jevnlig utover semesteret.

10 Snakk høyt om stoffet

Det kan kanskje høres teit ut men denne teknikken har virkelig reddet meg og vært med på at jeg har lært mye mer på kort tid. Å snakke høyt om temaer eller kapitler kan virkelig være med på å øke forståelsen din. Personlig liker jeg å teste meg selv i spørsmålene jeg lager høyt. Det vil si at jeg spør meg selv og svarer høyt. Egentlig som om at jeg skal forklare det videre til noen andre. Det har virkelig vært en game changer for meg, og et veldig viktig tips som kan gjøre at også du lærer ting fortere og bedre.

Sett deg ned et sted du er alene og lat som at du skal forklare stoffet videre til noen andre. Virkelig forklar og gestikuler som om det er noen andre der. Du ser kanskje teit ut, men jeg lover at det vil være effektivt.

11 Skriv ned minst 3 ting du MÅ gjøre for dagen

En evig lang to do liste gangner ingen. Derfor kan det være lurt å prioritere hva som er viktigst å gjøre på den lista. Hva du MÅ gjøre den dagen eller den uka. Da er det mer sjanse for at du får gjort minst tre ting på lista, og at du får gjort det mest nødvendige. Og når du har gjort tre ting, er det større sjanse for at du er motivert til å gjøre mer på lista!

12 Del inn i deloppgaver

Hvis du sier til deg selv at "nå skal jeg gjøre ferdig den innleveringa innen torsdag" så er det ikke akkurat oppskriften på suksess. Det er et veldig vagt mål og ikke veldig konkret eller motiverende. Vi mennesker motiveres av å krysse ut gjøremål på lista vår. Og når du har et så vagt mål kan motivasjonen dale og det kan gjøre at du ikke kommer i gang fordi du vet ikke hvor du skal begynne. Derfor er det bedre å dele dette målet inn i deloppgaver. Det kan være

  • Skriv innledning
  • Finn fakta
  • Drøft for og imot for ....
  • Ordne kilder alfabetisk
  • Ordne kilder i teksten
  • Skriv introduksjon til ....

Og slik kan det fortsette. Her har du ta deloppgaver du kan krysse ut slik at du skaper et momentum og gjør det enklere for deg selv å fortsette videre. Du har konkrete ting å gjøre, og det vil virkelig gjøre deg mer produktiv!

 

Håper noen av disse tipsene kan gi deg en mer produktiv studiehverdag, de har hvert fall hjulpet meg!

- Oda fra @odastuderer


Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Hvordan redusere stress og angst med fargelegging

Vi elsker fargelegging for avkobling og inspirasjon🌷 Les om noen av fordelene i dette innlegget. 
Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Hvordan: notatbok for din psykiske helse

Her deler vi hvordan du kan bruke en notatbok til å bedre din psykiske helse i anledning Verdensdagen for psykisk helse.